Este o provocare și să le numărăm! În această țară sunt folosite 840 de limbi diferite! Este o provocare și să le numărăm! În această țară sunt folosite 840 de limbi diferite!
Foto: Shutterstock

2025-02-05

  • Drive
  • Mapamond
  • Este o provocare și să le numărăm! În această țară sunt folosite 840 de limbi diferite!

Este o provocare și să le numărăm! În această țară sunt folosite 840 de limbi diferite!

Papua Noua Guinee este țara cu cea mai mare diversitate lingvistică din lume. Deși populația sa a depășit recent 10 milioane de locuitori, se estimează că și în prezent locuitorii săi vorbesc aproximativ 840 de limbi, adică 8-10% din totalul mondial.

Există un stat pe pământ în care se vorbește încă un număr inimaginabil de mare de limbi. Papua Noua Guinee, una dintre țările cele mai puțin explorate atât din punct de vedere cultural, cât și geografic, este cunoscută ca având peste 700 de triburi și cel puțin 840 de limbi. Aceasta se datorează faptului că, într-una dintre cele mai puțin urbanizate zone din lume, aproape 40% din populație este formată din agricultori de subzistență care trăiesc în grupuri sociale tradiționale, independente de economia monetară. Documentele scrise despre istoria țării datează din anii 1500, când primii coloniști portughezi și spanioli au ajuns în Noua Guinee. Numele actual al statului provine de la aceștia. Portughezul Jorge de Meneses l-a numit Ilhas dos Papaus (Insula papuașilor), iar spaniolul Ynigo Ortiz de Retes l-a descris mai târziu ca Noua Guinee, deoarece credea că populația indigenă era foarte asemănătoare cu cea din Guineea, din Africa de Vest.

Image
Foto: Shutterstock
Britanicii au sosit două secole mai târziu și și-au înființat propria colonie în secolul al XIX-lea, cedând administrarea Australiei în 1905, până la obținerea independenței în 1975. Datorită acestui trecut colonial, engleza încă este una dintre limbile oficiale ale Papua Noua Guinee, alături de Hiri Motu și Tok Pisin.

Tok Pisin înseamnă în română „vorbirea păsărilor” și este, în esență, o limbă intermediară bazată pe limba engleză, adusă în Papua Noua Guinee în secolul al XIX-lea de muncitorii malaiezi, chinezi și melanezieni, în principal de pe plantațiile de trestie de zahăr. Deși este înrudită cu engleza, vocabularul și structura limbii tok pisin fac din aceasta mai degrabă un amestec de limbi indigene și străine.

Image
Foto: Shutterstock

Hiri motu, utilizată în principal în partea de sud a țării, este o variantă pidgin a limbii motu din Austronezia (Asia de Sud-Est și Oceanică). Pijin este o limbă intermediară din Asia de Est, creată în secolul al XVIII-lea, bazată pe elemente de engleză și chineză și utilizată în principal de comercianții din porturile chineze pentru a facilita comerțul. Este parțial înrudită cu Tok Pisin, dar se bazează mult mai puțin pe engleză: păstrează mai mult din tradiția lingvistică austroneziană. În plus, folosește o gramatică și un vocabular simplificate pentru a facilita comunicarea între diferitele limbi tribale.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!