Singura țară în care nu trebuie să te temi nici de șerpi, nici de țânțari Singura țară în care nu trebuie să te temi nici de șerpi, nici de țânțari
Foto: Shutterstock

2025-06-10

  • Drive
  • Mapamond
  • Singura țară în care nu trebuie să te temi nici de șerpi, nici de țânțari

Singura țară în care nu trebuie să te temi nici de șerpi, nici de țânțari

Oricât de plăcută ar fi vremea de vară, majoritatea suntem de acord că țânțarii sunt cei mai neplăcuți oaspeți ai sezonului. Există însă o țară în care nu trebuie să te temi de înțepături supărătoare și, mai mult decât atât, nu vei întâlni deloc șerpi în timpul excursiilor.

Dacă vrei să călătorești într-o zonă complet lipsită de țânțari și șerpi, ai putea spune în glumă că Antarctica este o alegere excelentă – însă, există și o altă destinație pe Pământ, cu o climă mai blândă și o gamă largă de activități posibile. Islanda este singura țară de pe planetă în care nu trebuie să iei cu tine spray împotriva țânțarilor nici măcar vara, pentru că în această țară insulară nu există deloc aceste insecte.

Image
Foto: Shutterstock
În plus, în Islanda – renumită pentru frumusețea naturală, gheizerele și peisajele vulcanice – nu trebuie să te temi nici de șerpi, ceea ce reprezintă un avantaj major, mai ales că țara este un adevărat paradis pentru excursioniști.
DE CE NU EXISTĂ ȘERPI ȘI ȚÂNȚARI ÎN ISLANDA?

Geografia oferă explicația pentru absența șerpilor: pe de o parte, aceștia nu sunt specii native în Islanda, iar pe de altă parte, din cauza poziției sale izolate, nu pot migra aici din alte regiuni. Și chiar dacă ar reuși să ajungă, clima locală nu este deloc favorabilă pentru reptile – acestora le-ar fi dificil să găsească hrană sau să supraviețuiască în mediul islandez.

Image
Foto: Shutterstock

Situația țânțarilor este ușor diferită. În țările scandinave, care au condiții climatice similare, țânțarii sunt prezenți, deci clima mai rece nu este în sine un obstacol. Una dintre ipoteze este că variațiile bruște și imprevizibile ale condițiilor climatice din Islanda perturbă ciclul de viață al țânțarilor, împiedicând dezvoltarea lor. O altă explicație este că zonele geotermale fac ca anumite regiuni să fie prea calde pentru împerecherea țânțarilor, iar apele înghețate ale țării nu sunt adecvate pentru dezvoltarea larvelor, care necesită ape cu temperaturi moderate.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!