Doar cercetătorii și soldații au voie să intre pe una dintre cele mai periculoase insule din lume Doar cercetătorii și soldații au voie să intre pe una dintre cele mai periculoase insule din lume
Foto: Shutterstock

2025-06-07

  • Drive
  • Mapamond
  • Doar cercetătorii și soldații au voie să intre pe una dintre cele mai periculoase insule din lume

Doar cercetătorii și soldații au voie să intre pe una dintre cele mai periculoase insule din lume

Ilha de Queimada Grande, cunoscută mai ales sub numele de „Insula Șerpilor”, se află nu departe de coasta Braziliei. Această mică bucată de pământ adăpostește un număr surprinzător de mare de șerpi, care, în mod normal, nu ar fi considerați letali – însă, în acest caz, este vorba despre vipera vârf de lance aurie, una dintre cele mai veninoase specii de șerpi din lume.

La aproximativ 150 de kilometri de coasta de est a Braziliei, se află una dintre cele mai periculoase insule de pe planetă. Cu o suprafață echivalentă cu aproximativ 50 de terenuri de fotbal, Ilha de Queimada Grande este cunoscută drept „Insula Șerpilor” dintr-un motiv bine întemeiat: se estimează că găzduiește între 3.000 și 4.000 de vipere vârf de lance aurie (Bothrops insularis), o specie endemică și extrem de periculoasă. Veninul acestei specii este de aproximativ cinci ori mai toxic decât al altor membri ai aceleiași familii.

Image
Vipera vârf de lance aurie (Bothrops insularis)
Foto: Shutterstock

Acest venin hemotoxic inhibă coagularea sângelui, deteriorează pereții vaselor de sânge și provoacă necroza severă a țesuturilor. Fără intervenție medicală rapidă, mușcătura poate fi mortală chiar și cu tratament de urgență, rata mortalității fiind estimată între 3–5%.

Din aceste motive, autoritățile braziliene au impus interdicția strictă de vizitare a  insulei. În prezent, doar cercetătorii au acces reglementat pentru studii științifice. Ocazional, soldații marinei braziliene pot pătrunde pe insulă pentru întreținerea farului aflat acolo. Șerpii arboricoli se hrănesc în general cu păsări, însă numărul acestora este în scădere, iar păsările aflate în repaus zboară rapid la orice semn de pericol. Din acest motiv, supraviețuirea viperei este din ce în ce mai amenințată.

Se estimează că, în ultimii 15 ani, populația s-a redus cu aproximativ 50%.

Situația este agravată de braconajul intensificat: vânătorii ilegali capturează aceste reptile rare și le vând la prețuri exorbitante. Un singur exemplar poate fi vândut pe piața neagră cu sume cuprinse între 10.000 și 30.000 de dolari. Raritatea lor le face extrem de căutate în rândul colecționarilor, iar din moment ce capturarea acestei specii protejate este ilegală, valoarea lor comercială crește considerabil.

Image
Foto: Shutterstock

În plus, veninul viperei vârf de lance aurie prezintă un interes științific ridicat, fiind utilizat în cercetarea medicală pentru dezvoltarea de tratamente inovatoare. Deși cercetătorii îl pot obține legal, prin canale oficiale, uneori preferă să-l procure pe căi ilegale, considerând acest proces mai simplu și rapid.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!