2024-08-02
Tornade istorice care au provocat distrugeri masive
„Twisters”, unul dintre cele mai interesante filme despre catastrofe ale anului 2024, rulează deja în cinematografele din România. Dar ce sunt tornadele și unde au lovit cele mai distructive tornade înregistrate vreodată?
Practic, tornadele sunt vârtejuri distructive, care își au originea, de obicei, în norii de furtună și intră în contact cu solul. Cu toate acestea, furtunile însoțite de fulgere și vânturi puternice nu sunt suficiente pentru a produce tornade, care necesită și un tip de furtună numit supercelulă. Supercelulele se formează atunci când temperaturile ridicate sunt combinate cu o umiditate extrem de ridicată și apare un fenomen numit forfecare a vântului (wind shear).
"Forfecarea vântului" se referă la rata de schimbare a vitezei vântului; intensitatea forfecării depinde de distribuția temperaturii aerului. Cu cât diferențele de temperatură și viteză a vântului sunt mai mari, cu atât forfecarea vântului este mai puternică, ceea ce poate crea un vârtej prelungit. Deși supercelulele nu duc neapărat la tornade, în centura de tornade a SUA, de exemplu, este destul de probabil ca acestea să apară.

După cum se menționează și în filmul „Twisters”clasificarea tornadelor nu se bazează pe viteza vântului, ci pe distrugerile pe care le provoacă. Acest lucru se face folosind Scala Fujita îmbunătățită (EF) de la 0 la 5, iar puterea tornadei este determinată de viteza vântului și de pagubele produse. Cele 6 categorii arată astfel:
- EF0: viteza vântului între 105 și 137 km/h și pagube minore (de exemplu, ramuri de copaci care se rup, țigle care cad de pe acoperișuri)
- EF1: viteza vântului între 138 și 177 km/h, pagube moderate (de exemplu, căderea țiglelor de pe acoperiș, spargerea ferestrelor, căderea ușilor)
- EF2: viteza vântului între 178 și 217 km/h, cu pagube semnificative (de exemplu, vântul smulge acoperișuri, deplasează fundații, despică trunchiuri, ridică mașini)
- EF3: viteza vântului este cuprinsă între 218 și 266 km/h, iar pagubele sunt grave (de exemplu, vârtejurile prăbușesc case, școli, birouri, răstoarnă vagoane de cale ferată și ridică mașini)
- EF4: vitezele vântului variază între 267 și 322 km/h, iar pagubele sunt devastatoare (de exemplu, vânturi care dărâmă chiar și clădiri mari, spulberând permanent în aer mașini și alte obiecte grele)
- EF5: viteze ale vântului de peste 322 km/h, provocând pagube uluitoare (de exemplu, demolarea clădirilor din beton armat și a structurilor acestora, ridicarea în aer chiar și a celor mai grele obiecte)
Cea mai mortală: tornada Tri-State (18 martie 1925)
Această tornadă a acoperit trei state americane (Missouri, Illiois și Indiana), a lovit în 1925. La acea vreme, scara Fujita nu exista (creatorul acesteia, meteorologul american de origine japoneză Theodore Fujita, s-a născut în 1920), dar ulterior a fost clasificată ca fiind cea mai gravă, EF5. Tornada, care se deplasa cu 480 km/h, a provocat distrugeri timp de aproximativ trei ore și jumătate, parcurgând 352 de kilometri - stabilind astfel recordul pentru cea mai lungă tornadă și cea mai mare distanță parcursă. Din păcate, a stabilit și recordul de decese, deoarece a provocat 695 de morți, peste 2.000 de răniți și nenumărați oameni fără adăpost. Pagubele provocate sunt estimate la aproape 300 de milioane de dolari conform cursului de azi.
Cea mai lată: El Reno (31 mai 2013)
Tornadele depășesc rareori 1,5 kilometri în lățime și aproape niciodată nu ajung la 3 kilometri. Tornada de lângă El Reno, Oklahoma, a avut însă dimensiuni excepționale, cu o lățime de 4,2 kilometri. Deoarece a trecut în principal prin zone agricole și câmpuri, nu a provocat pagube extraordinare și a fost clasificată doar ca EF3 - dar cu o viteză de 504 km/h este considerată în continuare a doua cea mai puternică tornadă din istorie, omorând 8 persoane și rănind cel puțin 150.
Cea mai puternică: Bridge Creek-Moore, Oklahoma (3 mai 1999)
Pe primul loc în topul celor mai puternice tornade se află cea din 1999 care a lovit Oklahoma City. Tornada de categoria EF5 a străbătut partea de sud a orașului cu o viteză uluitoare de 517 km/h, omorând 36 de persoane și distrugând mii de case. Statele Unite au cheltuit aproape 1,5 miliarde USD pentru a repara pagubele provocate de tornada care a durat 85 de minute.
Cea mai costisitoare: tornada Joplin, Missouri (22 mai 2011).
La 22 mai 2011, o tornadă uriașă a lovit Joplin, Missouri. Tornada de clasă EF5 a făcut ravagii timp de aproximativ 45 de minute și a făcut 161 de victime. Tornada este încă considerată una dintre cele mai devastatoare tornade din lume, Statele Unite fiind nevoite să cheltuiască aproape 3 miliarde de dolari pentru a repara pagubele.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!