China testează cu succes un tren care este mai rapid decât majoritatea avioanelor China testează cu succes un tren care este mai rapid decât majoritatea avioanelor
Foto: CRCC

2024-08-18

  • Drive
  • Tehnologie
  • China testează cu succes un tren care este mai rapid decât majoritatea avioanelor

China testează cu succes un tren care este mai rapid decât majoritatea avioanelor

China a testat cu succes noul său tren ultrarapid cu levitație magnetică (maglev) în timpul unei demonstrații în provincia Shanxi. Folosind levitația magnetică și un tub de joasă presiune, trenul a reușit să atingă o viteză de 623 km/h și aceasta nu este nici măcar viteza sa maximă.

Construcția noului tren a început în aprilie 2022, grație unei colaborări între China Aerospace Science, corporaáia CRCC și provincia Shanxi. Prin combinarea tehnologiei spațiale cu transportul terestru, scopul a fost de a dezvolta un tren capabil să călătorească mai repede decât majoritatea avioanelor comerciale. În timpul testului, care a fost efectuat într-un tub cu vid redus lung de 2 kilometri în orașul Datong, trenul maglev ultrarapid (UHS) a demonstrat că poate naviga cu precizie, rămâne stabil și se poate opri în siguranță. Atât viteza, cât și înălțimea sa au fost exact cele planificate. În plus, testul a arătat că este posibil să se mențină un vid mare în interiorul tubului.

Acest vid este unul dintre elementele esențiale ale vitezei trenului. În combinație cu levitația magnetică, acesta elimină cât mai multă frecare posibilă, permițându-i să depășească de două ori viteza actualului cel mai rapid tren din China, Shanghai Maglev. Chiar dacă viteza maximă atinsă în timpul testului inițial a fost de 623 km/h, trenul maglev UHS ar trebui să poată ajunge până la 999 km/h. În timpul celei de-a doua faze, trenul ar trebui să ruleze la viteza maximă, dar înainte de aceasta, trebuie construită o cale ferată de 60 de kilometri. Până ca trenul să poată fi utilizat de către public, mai rămân de rezolvat multe alte probleme, cum ar fi ce s-ar întâmpla dacă un tunel ar rămâne depresurizat în timpul unei călătorii.

Image
Foto: CRCC
Pe termen lung, tehnologia ar putea stabili conexiuni rapide între cele mai mari orașe ale Chinei, eliminând necesitatea avioanelor.

O călătorie de la Beijing la Shanghai, de exemplu, ar putea fi efectuată în aproximativ 1,5 ore, comparativ cu 2 ore plus naveta cu avionul, 4,5 până la 6,5 ore, cu trenul normal de mare viteză și peste 12 ore cu trenul tradițional. În prezent, China are deja cea mai extinsă rețea feroviară de mare viteză din lume. Din 2008, au fost efectuate lucrări majore de infrastructură, care au dus la crearea a peste 40.000 de kilometri de căi ferate de mare viteză.

Această rețea leagă 93% din orașele țării cu o populație de peste 500.000 de locuitori.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!