5 bizarr ír étel, aminek érdemes adni egy esélyt

Egyszerű, de roppant kiadós ételek jellemzik az ír konyhát és persze sok hús és belsőség.

Fotó: Shutterstock

Írországnak akad néhány legendás étele, amelyek a helyiek nagy kedvence, a turisták azonban meglepőnek, sőt akár undorítónak is találhatják őket. Érdemes esélyt adnunk ezeknek az ételeknek, kóstoljuk meg őket egy pohár Guinness mellett valamelyik autentikus ír pubban vagy étteremben, biztosan felejthetetlen élmény lesz! Figyelem: húsevők előnyben!

Pacalpörkölt

Fotó: Shutterstock

Nemcsak az íreknél kerül az asztalra valamilyen formában pacal, de ahol igen, ott általában megosztó étel, akkor is, ha nemzeti eledelnek számít. Írországban, ahol régi hagyománya van és ahol általában az idősebb generáció kedvelt étele, a birka vagy a tehén gyomrából készítik, általában hagymával és tejjel főzik.

Fekete puding

A híres angol reggeli egyik fontos eleme az íreknél is a kedvencek között szerepel, de sokan mégis viszolyognak tőle, hiszen tulajdonképpen sült, véres kolbászt takar. Sertés- vagy esetenként marhavérből készítik, sertészsírral vagy marhafaggyúval és gabonával, általában zabpehellyel, zab- vagy árpagrízzel. A máshol is ismert véres hurkától kolbásztól és hurkától a benne találhat gabona és fűszerezés különbözteti meg.

Ropogós szendvicsek

Fotó: Shutterstock

Minden országnak megvan a maga kedvelt szendvicse, de az írek egyik legnépszerűbb szendvicsét elsőre nehéz komolyan venni, az ugyanis nem más, mint ropogós burgonyacsipsz két szelet kenyér között. Olyannyira kedvelt étel, hogy még előre csomagolt változata is létezik, az egyik legnépszerűbb verzió pedig a sajtos-hagymás burgonyaszirom egyszerű, friss vajas kenyérszeletek között.

Drisheen

Ez a Corkból származó étel a fekete puding egy fajtája, vagyis lényegében egy marhahúsból és juhvérből készült kolbász, amelyet általában pacallal együtt tálalnak. A fekete pudingtól eltérően nem teljesen vérből készül, ráadásul zselésebb az állaga, így sokan bizalmatlanul állnak hozzá az első próbálkozáskor.

Kenyérpuding

Fotó: Shutterstock

Az írek kétségtelenül odavannak a kenyérért és a remek, ír vajért is, a kettő kompinációját pedig egyszerűen nem lehet felülmúlni. Talán különösen hangzik a kenyérpuding elnevezés, pedig egy igazán ízletes desszertet takar. A mazsolával, szerecsendióval és vaníliaaromával készített sült finomság igazi klasszikus – kihagyhatatlan.

AMI MÉG ÉRDEKELHET