5+1 mérgező állat, amelyet kerüljünk el utazásaink során

Amikor egzotikus úti célokról álmodozunk, valószínűleg nem gondolunk a mérges állatokra és növényekre, pedig érdemes ezekről is tájékozódni, amikor vakációt tervezünk.

Foto: Unsplash

A skorpióktól például akkor is félünk, ha nem biztos, hogy nagyon mérgező, és a kígyók látványa sem megnyugtató egy egyszerűt turista számára, holott kevés mérgező fajta van köztük. Nézzük a legérdekesebb, legmérgezőbb és a legfurcsább toxinnal rendelkező állatokat!

Brazil vándorpók

Fotó: Wikimedia


Ez a Brazíliában honos állat a marásával a legnagyobb adag mérget képes az emberbe fecskendezni a ma ismert pókfajok közül. Átmérője 10-15 cm, és nem csak esőerdőben érzi jól magát, hanem lakott területen is. Mérge hosszan tartó, fájdalmas izomgörcsöket és légzési nehézséget okoz, amely orvosi ellátás nélkül néhány órán belül halálhoz vezethet.

Gömbhal


A gömbhal (japánul: fugu) helyes elkészítése a hal szervezetében előfordulható halálos méreg miatt fokozott körültekintést és gyakorlott szakácsot igényel, de bármilyen tapasztalt is egy séf, nincsen 100%-ban biztonságos fugufogás. A halban található idegméreg viszonylag gyorsan lebénítja az áldozatát, ráadásul úgy, hogy az teljesen tudatában van, hogy hamarosan nem kap levegőt.

Izraeli sárgaskorpió


Hivatalosan Leiurus quinquestriatus, magyarul leggyakrabban izraeli sárgaskorpiónak nevezik a halálos mérgű állatot. A Közel-Keleten élő ízeltlábú felveszi környezete színét, így még nehezebb észrevenni, ha a közelünkben ólálkodik. Mérgét nagyon gyorsan fecskendezi bele áldozatába, a toxin elképesztő sebességgel hat: az áldozata fulladozni kezd és nagyon gyors orvosi ellátásra lesz szüksége az életben maradáshoz.

Belcher-tengerikígyó

Fotó: amazing.zone


A világ legmérgezőbb állata. Maximum 1 méter hosszú, vékony testű fajta, sárgás-zöldes és fekete csíkokkal. A Timor-tengerben, Északnyugat-Ausztrália partjainál, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Új-Guineában, a Salamon-szigeteken és Csendes-óceáni szigetek körül fordul elő. Mérgéből már 1mg is 15 ember halálát okozhatja, néhány perc alatt végez áldozataival. Harapása azért is veszélyes, mert alig érezhető és nincs jele. Ám hiába legerősebb mérgű állat, mégis nagyon kevés ember halálát okozza, mert egyáltalán nem agresszív élőlény, főleg a tengeri halászoknak kell tartaniuk tőle.

Kockamedúza

Fotó: 123rf


Ausztrália partjai mellett él és csak egy éve létezik ellenméreg a toxinja semlegesítésére. A medúzafélék (nem csak a kockamedúza) évente több ember halálát okozzák, mint a cápák, ráják és a mérges tengeri kígyók együttesen. A kockamedúza akár egyetlen csalánsejtje is gyors, görcsös kínhalált okoz, egy nagyobb állat mérge így akár 60 emberrel is végezhetne. Az idegméreg mellett a toxinja pszichoaktív anyagokat is tartalmaz, így az áldozat teljesen zavart lesz, el sem tudja mondani, hogy mi történt vele a vízben. A mérgezés végül szívleállást okoz, ha nem jut időben ellenszerhez.

Kúpcsiga

Fotó: Wikimedia


Az Indiai- és a Csendes-óceánban élő csigaféle gyönyörű házával vonzza a búvárok tekintetét, de nemhogy felvenni, megérinteni sem szabad, mert olyan méregkoktélt (200 különféle szert tartalmaz) tartogat az ellenfeleinek, ami ellen egyelőre nincs ellenszer. Szájukban 20 darab mérgezett „nyíl" található, amelyből egy nyíl egyszerre csak egy áldozatot tud leteríteni. Már a csípése is rendkívül fájdalmas, de az utána következő zsibbadás, majd bénulás is kínokkal jár.

AMI MÉG ÉRDEKELHET