Világkonyha: mi a Torta Barozzi és miért vált mítikussá az olaszok számára?

A Torta Barozzi ugyan világhírű desszert, ám receptje ugyanolyan titkos, mint a Coca-Coláé.

Fotó: Instagram

A Torta Barozzi története 1897-ben kezdődött, Eugenio Gollini ekkor alkotta meg az állagra legjobban a brownie-ra hasonlító süteményt, amit még ma is az eredeti recept szerint készítenek egy Modena melletti kisvárosban, Vignolában. A pontos receptet csak a Gollini cukrászda örökösei ismerik.

Fotó: Instagram

A kakaós-mandulás-rumos-kávés süteményt hagyományosan reggelire kávé vagy tea mellé fogyasztják, de a Torta Barozzi tökéletes pudinggal és olasz fagylalttal, vagyis gelatóval is. A nevét Vignola leghíresebb szülötte, a reneszánsz építész Giacomo Barozzi után kapta, akinek tehetségét paloták és katedrálisok sora tanusítja, Michelangelo halála után pedig a római Szent Péter Bazilika főépítészeként dolgozott.

A Gollini cukrászda csak a hozzávalókat árulja el a sütemény receptjéről (hiszen EU-s előírás, hogy minden élelmiszeren fel kell tüntetni az alapanyagok listáját), az arányokról és a pontos készítési módról nem tudhatunk meg semmit. „Étcsokoládé, mandula, földimogyoró, tojás, vaj, cukor: mindenből csak a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk, színezék és tartósítószerek nélkül, pontosan ugyanúgy, ahogy a nagypapa készítette" – olvasható a honlapjukon.

Fotó: Instagram

A titkolózás jót tett a sütemény köré szőtt mítosznak, ezzel együtt mindenkit bátorítanak arra, hogy otthon is próbálja elkészíteni a Torta Barozzit, vagyis valami ahhoz hasonlót. Ez egy házi sütemény, és a Galloni család örül, hogy mindenki más-más változattal kísérletezik, ezzel is növelve a Torta Barozzi mítoszát. A kísérletezés a családi cukrászda számára is legalább olyan fontos, mint a tradíció megőrzése: nem ragadnak le a hagyományos receptnél, készítenek új verziókat is.

Annyit azért elárultak, hogy a Torta Barozzi gluténmentes, hiszen liszt helyett kakaóport és őrölt mandulát használnak. A süteményt nem kell a hűtőben tartani, és akár 40 napig is fogyasztható, de ajánlott az eredeti fóliában tartani, és lefelé fordítva felvágni recés késsel.

www.youtube.com

Come Tagliare la Torta Barozzi
AMI MÉG ÉRDEKELHET