Francia elegancia – Peugeot 3008 Hybrid4 teszt

Sokoldalú oroszlánkölyök. Felnőve igazi nagyvaddá válik, erőssé és fürgévé, és sokat is ér. Íme a Peugeot 3008 Hybrid4!

Fotó: Martin Šulek

A francia gyártó a 3008-as típus 2007-ben bemutatott, ellentmondásos első generációja után a 2016-ban piacra dobott másodiknál már jóval attraktívabb modelleket alkotott, amelyek felveszik a versenyt a konkurenciával. A legutolsó ráncfelvarrásnak köszönhetően pedig még ütősebb lett az egyébként is sokat dicsért dizájn.

Fotó: Martin Šulek

A 3008-as modell új hűtőmaszkjáról eltűnt a keret, így a vonalvezetés törés nélkül megy át a fényszórókba, és a csak a Peugeot-ra jellemző „oroszlánfogakba”. Ha már a világításnál tartunk: alapfelszereltségben is LED-fényekkel számolhatunk. Magasabb felszereltségben pedig megjelennek a Full LED fényszórók és a Peugeot Full LED Technology. Ez utóbbi a hátsó lámpák 3D-s hatását, az első fényszórók automata magasságszabályozását és a kanyarok pluszmegvilágítását jelenti. Érdekesség, hogy a ködlámpák funkcióját a fényszórók vették át, a hátsó ködlámpa bekapcsolásakor pedig alacsonyabb intenzitású üzemmódba váltanak. Az autó számos új vagy felturbózott asszisztensrendszert kapott, ilyen például – az ebben a szegmensben egyedülálló – a gyalogosokat és az állatokat is felismerő éjjellátó asszisztens.

Fotó: Martin Šulek

A beltér a gyakorlatias és hasznos innovációival kifejezetten kellemes meglepetést okozott.

Központi eleme az i-Cockpit, azaz a digitális műszerfal megújult változata. A 3008-as hibridhez már alapfelszereltségben is 12,3 colos a kijelző és bőrkormány jár. De pont a volán az, amely megoszthatja a rajongótábort, mivel kisebb és a korábbinál alacsonyabban található. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a műszerfal kimondottan jó grafikája a kormány felett átnézve válik láthatóvá, ami nem egy megszokott megoldás. Nem kell tőle megijedni, néhány rövid út alatt gyorsan eltűnik a kezdeti furcsa érzés. Bár első látásra mi sem repestünk az örömtől, a 3008-as kormányának forgatása lett az autóval kapcsolatban az egyik legkellemesebb élményünk. De erről majd később. Visszatérve a beltérhez – nagyra értékeljük a kényelmes üléseket és a jól megtervezett csomagtartót, továbbá a minőségi anyagokat, az igényes kialakítást, az Alcantarát, a hársfa valósághű imitációját, a varrásokat, a krómot… Minket a leginkább a középső szellőzőnyílások kapcsológombjai fogtak meg.

Fotó: Martin Šulek

És most forgassuk meg a már említett volánt!

Nem minden plug-in hibrid adja át a teljes uralmat a sofőrnek, van, amelyik önkényesen beindítja a belső égésű motort, van, amelyik elektromos meghajtásra kapcsol, amikor a vezetője inkább spórolna. A 3008-as ellenben szófogadó. A sebességváltó nagyon pontosan működik, sokat elmond az autó aktuális viselkedéséről. A Peugeot a kanyarokban is felettébb magabiztos, mintha maga csábítana tempósan vezetésre. A futómű kellően kemény a crossover irányváltásainak lekövetéséhez, ugyanakkor az egyenetlenségek kiszűrésével megfelelő kényelmet biztosít az utazáshoz. A futómű viselkedését mindezeken túl már csak a motor befolyásolja. A könnyebb, benzines modellek a kanyarokban teszik gyorsabbá az autót, a nehezebb hibiridek pedig az egyenesekben, és fordítva. Az általunk tesztelt 300 lóerős hibriddel gyönyörűen lehetett előzgetni, hisz szűk hat másodperc alatt gyorsul százra. A közel két tonnát azonban nemcsak a fékek érezték meg a kanyarokban, hanem mi is. Az automata váltónak azonban semmit sem vethetünk a szemére.

Fotó: Martin Šulek

A tesztelt 3008-as modell 1,2 literes, háromhengeres benzinmotorral, 1,5 literes, négyhengeres dízellel vagy 1,6 literes, négyhengeres plug-in-hibrid meghajtással kapható. Az utóbbi esetében egy vagy két elektromos motor segíti a meghajtást. Ettől függően lehet a 3008-as elsőkerék-meghajtású, 225 lóerős vagy négykerék-meghajtású, 300 lóerős teljesítménnyel.

Bármelyik verzióról is legyen szó, az akkumulátoruk kapacitása 13,2 kWh.

Ez városi forgalomban reálisan 45 kilométer megtételére elég, vagy (irreális) 65 kilométerre tisztán elektromos üzemmódban. Wallboxon keresztül két óra alatt tölthető fel, 230 voltos háztartási árammal hét és fél óra alatt. Kellemes meglepetés volt, hogy a reggeli hidegben a belső égésű motor használata nélkül is el tudtunk indulni; utóbbi csak a gázpedálra taposás után kapcsol be (ez az ún. kickdown). Ezzel természetesen csak elektromos üzemmódban számolhatunk. Hibrid üzemmódban az autó a kétfajta meghajtási mód közül mindig az adott helyzetben hatékonyabbat választja.

Fotó: Martin Šulek

Az akkumulátor töltöttségi szintje megőrizhető vagy – a belső égésű motor segítségével – akár fel is tölthető. Ugyancsak a 3008-as javára írható a hibrid rendszer hibátlan működése. Az autó fogyasztása ráadásul teljesen lemerült akku mellett is visszafogott maradt. Városban 5 l/100 km-n volt tartható, s városon kívül is csak 0,5-1 liter benzinnel fogyasztott többet. Egyedül az autópálya jelentett neki gondot, ott nyolc liter fölé ugrott a fogyasztása. Akár ezt nézzük, akár a kocsi felszereltségét, akár az autó használhatóságát, a plug-in-hibrid megfelelő választásnak tűnik.

A tesztelt autó tehát remek crossover, az adott árkategóriában viszont óriási a konkurenciája, nem biztos, hogy épp a 3008-asra esne a választásunk. Akinek mégis, az persze nem fog csalódni.

Technikai adatok – Peugeot 3008 Hybrid4

  • MEGHAJTÁS: benzines-elektromos hibrid
  • RENDSZERTELJESÍTMÉNY: 300 LE
  • MAX. FORGATÓNYOMATÉK: 520 Nm
  • SEBESSÉGVÁLTÓ: 8 fokaztú automata
  • VÉGSEBESSSÉG: 240 km/h
  • GYORSULÁS (0–100 KM/H): 5,9 s
  • TESZTFOGYASZTÁS: 4,5 l/100 km
  • POGGYÁSZTÉR: 520/1670 l
  • ALAPÁR: 51 000 euró


AMI MÉG ÉRDEKELHET