Ahány ország, annyiféle szendvics

Íme az egyszerű, de népszerű étel különleges változatai.

Fotó: Shutterstock


Nem sok egyszerűbb étel létezik a szendvicsnél, de talán éppen ennek köszönheti népszerűségét: gyakorlatilag bármilyen hozzávalót behelyezhetünk a kenyérszeletek közé. A profi módon elkészített szendvicsekben azonban van valami különleges, ezért is mutatunk néhány változatot a világ minden tájáról, amelyeket akár otthon is összerakhatunk.

Bánh mì – Vietnám 

A francia és a vietnámi gasztronómia párosításából született meg a világ egyik legjobb utcai étele: az igazán finom bánh mì titka a kívül ropogós, belül pedig puha baguette és a szaftos sertéshús. Manapság már többféle változatban is készül, de a hagyományos verzió legfontosabb zöldségei továbbra is a savanyított sárgarépa, az uborka és a daikon retek. A fűszerezéshez leginkább koriandert, chilit és mogyoróhagymát használnak.

Croque Madame – Franciaország

Szintén francia eredetű egy másik nevezetes szendvicsfajta, a cseppet sem diétás, de annál ínycsiklandóbb Croque Madame is. A friss kenyérszeletek gazdag töltelékét krémes béchamel-mártás, Gruyère sajt, dijoni mustár, tojás, vaj és egy csipetnyi szerecsendió alkotja.

Vada pav – India

A méltán világhírű curry mellett az indiai gasztronómia egy nagyszerű szendvicset is létrehozott: két, pav néven ismert zsemle közé sült burgonyapogácsát, hagymát, zöld chilipaprikát és akár többféle chutneyt is tesznek. A vada pav fűszerezése rendkívül sokféle lehet, gyömbér, koriander, fokhagyma és valamilyen csonthéjas azonban szinte mindig kerül rá.

 Choripán – Argentína 

A chorizo kolbásszal készült argentin szendvicset általában a dél-amerikai országban szintén rendkívül népszerű chimichurrivel és salsa criollával együtt szolgálják fel. A choripán hagyományos változatához chorizo és ropogós francia baguette szükséges, a chimichurrihoz pedig olívaolaj, oregánó, fokhagyma, chilipelyhek, ecet és petrezselyem. A salsa criolla fő összetevői a paradicsom, a hagyma, a citrom, az olívaolaj és a bors.

Lobster roll – Egyesült Államok

Rengeteg népszerű szendvicsféle létezik el az Egyesült Államokban, ezek közül az egyik legelterjedtebb a homárból készült lobster roll. A két hotdog-buci közé az olvasztott vajjal bekent homárhús mellett metélőhagyma, citrom és majonézt szokott kerülni, de a kiegészítők sora mindenhol más hozzávalókkal szokott bővülni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET