Ce distanță uluitoare a parcurs un tren elvețian alimentat cu hidrogen?

Un producător elvețian a doborât recordul mondial pentru cea mai lungă călătorie fără oprire a unui tren de pasageri alimentat cu hidrogen.

Foto: Stadler


Călătoria-record a început în seara zilei de 20 martie 2024, trenul Stadler FLIRT-H2 făcându-și drum pe pista de testare ENSCO din Pueblo, Colorado, SUA. O echipă de ingineri l-a condus apoi, cu schimbul, timp de 46 de ore, fără oprire, fără realimentare sau reîncărcare. La sfârșitul testului, pe 22 martie 2024, trenul parcursese un drum de 2.803 kilometri, un nou record mondial. Distanța este de șase ori mai mare decât autonomia specificată pentru FLIRT-H2.

Stadler este unul dintre cei mai importanți producători de trenuri din lume și deține deja un record mondial Guinness pentru propulsie alternativă. În decembrie 2021, FLIRT Akku, versiunea alimentată cu baterii a FLIRT, a luat premiul pentru cea mai lungă călătorie (224 de kilometri în Germania) în modul pur pe baterii.

Foto: Stadler

FLIRT H2 a fost proiectat și construit pentru companie de transport din San Bernadino, California. Modelul cu două vagoane poate transporta 108 pasageri și are o viteză maximă de 130 km/h. Între cele două vagoane de pasageri, rezervoarele sale de combustibil stochează hidrogenul într-un "pachet de energie". Cu ajutorul pilelor de combustie, acesta transformă hidrogenul în electricitate, care este convertită în baterii ce alimentează sistemul de tracțiune al trenului. De asemenea, energia poate fi recuperată prin frânare.

Foto: Stadler

În 2023, autoritatea de transport pentru statul California a comandat, de asemenea, patru trenuri FLIRT H2, de data aceasta cu patru vagoane fiecare, pentru o capacitate mai mare. Compania realizează vânzări și în Europa, unde două firme feroviare italiene au comandat 15 trenuri. Printre concurenții din spațiul de mobilitate fără emisii se numără Alstom, care a furnizat o flotă de 14 trenuri alimentate cu hidrogen pentru Saxonia Inferioară, Germania, în 2024.

AMI MÉG ÉRDEKELHET