2025-09-19
Supa simplă a țăranilor, transformată în vedetă de chefi de renume (rețetă)
Gastronomia modernă apelează din ce în ce mai des la tradiții – mai ales în Italia. Iar unul dintre felurile emblematice este supa acquacotta. Odinioară un preparat ieftin și simplu al bucătăriei țărănești, revine astăzi pe harta fine dining-ului în versiuni reinterpretate în mai multe restaurante cu stele Michelin.
Originară din Toscana, acquacotta înseamnă literalmente „apă fiartă”. Denumirea este grăitoare: supa se făcea din cele mai ieftine ingrediente, adesea din resturi și a fost vreme de secole o mâncare hrănitoare pentru păturile sociale de jos. Baza ei este o armonie de legume (ceapă, țelină, roșii), ou și pâine – exact acel tip de simplitate care încălzește trupul și sufletul în zilele reci. Astăzi, preparatul este reinterpretat cu tehnici moderne de cei mai renumiți chefi. Printre ei se numără Valeria Piccini, chef-ul restaurantului toscan Da Caino, cu două stele Michelin și Alessandro Bocci, chef la All’Acquacotta în Maremma. Piccini a împărtășit și o variantă ușor de făcut acasă pentru cititorii revistei Reporter Gourmet.

- 4 cepe medii;
- 1 țelină întreagă (cu frunze și tulpini);
- 1 kg roșii decojite;
- 4 frunze de busuioc;
- 50 ml ulei de măsline extravirgin;
- 4 ouă medii;
- 50 g Parmigiano ras;
- 2 g sare;
- 2 g piper;
- 1 g chili;
- 4 felii de pâine toscană (sau baghetă).
- Curăță ceapa și țelina, tocă-le fin și lasă-le deoparte. Pune legumele în oală, toarnă atâta apă cât să le acopere ușor, apoi pune pe foc.
- Adăugă uleiul de măsline și busuiocul, apoi presară un pic de sare, piper și chili.
- Lasă la foc mic până când cea mai mare parte a apei se evaporă.
- Adaugă roșiile decojite și aproximativ două polonice de apă, apoi lasă la fiert încă 20 de minute. Gustă și potrivește de sare, dacă este necesar.
- Într-un bol mic, sparge ouăle pe rând, pentru a evita să cadă cojile, apoi toarnă-le cu grijă în centrul oalei.
- Acoperă și lasă ouăle să se poșeze timp de 3 minute. Scoate apoi ouăle cu o spumieră și pune-le deoparte.
- La servire, așază o felie de pâine pe fundul farfuriei adânci, presară Parmigiano ras, toarnă supă peste aceste ingrediente, apoi așază deasupra un ou poșat.
- La final, toarnă încă puțină supă peste ou, ca să se încălzească bine.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!


