2024-12-17
Cel mai periculos tip de brânză din lume este plin de larve de muște
Pentru majoritatea călătorilor, plajele și bucătăria italiană clasică sunt probabil primele lucruri care le vin în minte despre Sardinia. Puțini oameni știu însă că aici se produce cel mai periculos tip de brânză din lume. Așadar, de ce ar trebui să fim foarte atenți atunci când mâncăm casu marzu?
Plajele Sardiniei, a doua insulă ca mărime din Marea Mediterană, sunt locul perfect pentru o vacanță, dar pentru călătorii care vizitează Italia experiența gastronomică este, de obicei, o prioritate. Oriunde ai merge în Italia, vei găsi mâncare delicioasă aproape la fiecare colț. Există însă un produs italian pe care doar cei mai curajoși ar trebui să-l încerce: brânza de oaie casu marzu, care, în 2009, a fost inclusă în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cel mai periculos tip de brânză din lume.

Casu marzu are o reputație negativă din cauza modului în care este fabricată. Mai întâi este depozitată într-un loc cald și umed și apoi, pur și simplu lăsată să fie înțesată de muște – ceea ce în practică înseamnă mii de larve. Desigur, nu sunt „folosite” doar muștele obișnuite. Larvele de Piophila casei, cunoscută și sub numele de musca brânzei, sunt cunoscute pentru faptul că adoră brânza coaptă și mucegăită, dar și carnea grasă și peștele. Când „ronțăie” brânza, o și înmoaie, creând o specialitate aromată, gustoasă și cremoasă. În timpul procesului de maturare, ouăle produc o secreție picantă, extrem de cremoasă (lagrima), care schimbă nu numai textura brânzei, ci și gustul acesteia.

Dacă ești suficient de curajos, metoda corectă de consum este să tai mai întâi partea de sus a brânzei și apoi să iei o lingură. Unii oameni îndepărtează larvele din brânză cu un dispozitiv special înainte de a o mânca, dar majoritatea localnicilor mănâncă casu marzu cu tot cu ele. Cu toate acestea, poate fi periculos, deoarece larvele care nu sunt distruse în timpul mestecării și al digestiei pot provoca miasis sau gripa muștelor, care, în cazuri grave, poate provoca perforarea intestinului.
Citește și asta
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!