Doi rechini albi mari au legat o prietenie atât de strânsă încât au parcurs împreună peste 6.500 de kilometri Doi rechini albi mari au legat o prietenie atât de strânsă încât au parcurs împreună peste 6.500 de kilometri
Foto: Wikimedia

2025-05-16

  • Drive
  • Mapamond
  • Doi rechini albi mari au legat o prietenie atât de strânsă încât au parcurs împreună peste 6.500 de kilometri

Doi rechini albi mari au legat o prietenie atât de strânsă încât au parcurs împreună peste 6.500 de kilometri

Deși prietenia arată diferit în lumea animalelor, unele specii sunt surprinzător de atașate de compania altora. În timp ce delfinii sunt o alegere evidentă, rechinii albi sunt rareori considerați ca fiind animale sociabile – însă acest prădător suprem al oceanului nu este întotdeauna atât de solitar pe cât sugerează reputația sa intimidantă. La fel ca în cazul oamenilor, nevoia de companie variază de la un individ la altul.

Când ne gândim la animale sociale, ne vin în minte vidrele care se țin de labe, familiile de elefanți sau grupurile jucăușe de delfini. Rechinii albi, în schimb, sunt percepuți ca niște exploratori solitari care preferă să cutreiere singuri adâncurile oceanului – iar această percepție nu este o surpriză, deoarece rechinii albi nu sunt considerați oficial una dintre cele mai sociabile specii marine.

Tocmai de aceea, cazul lui Simon și Jekyll este cu adevărat remarcabil: cei doi au înotat împreună timp de luni de zile, parcurgând peste 6.500 de kilometri de-a lungul coastelor Statelor Unite. În lumea rechinilor albi, este neobișnuit să vezi doi indivizi călătorind împreună chiar și timp de 70 de minute – ca să nu mai vorbim de mai multe zile.

Este pentru prima dată când am observat un astfel de comportament și este extrem de interesant. Misterios, dar fascinant

– a declarat Bob Hueter, biolog marin din cadrul organizației americane OCEARCH, citat de The Travel. Rechinii albi sunt urmăriți și analizați de cercetători de mulți ani, iar mai multe studii au scos la iveală aspecte fascinante despre viața lor socială. Unul dintre aceste studii a concluzionat că, asemenea oamenilor, rechinii albi prezintă grade diferite de sociabilitate: unii indivizi au avut „conversații” – adică interacțiuni – cu până la 12 alți rechini într-o singură zi, în timp ce alții au socializat cu doar doi alți indivizi pe parcursul a cinci zile.

Personalitatea rechinilor influențează inclusiv comportamentul lor de vânătoare – unii preferă să se apropie de pradă în ape puțin adânci, mai degrabă decât în cele adânci. De altfel, cea mai mare parte a interacțiunilor sociale are loc în apropierea coloniilor de foci, un habitat-cheie pentru vânătoare.

Image
Foto: Shutterstock

Deocamdată nu se știe exact ce determină această cooperare, dar cercetătorii cred că rechinii nu ezită să profite de hrana obținută de un partener. Este de asemenea posibil ca unele exemplare să trăiască în sisteme ierarhice bazate pe dominanță sau să fie deosebit de teritoriale. Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine complexitatea comportamentului lor social și de reproducere.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!