4 különleges karácsonyi desszert a nagyvilágból

A karácsonyi időszak arról is szól, hogy egy kicsit élvezzük az életet. És mégis mi lehetne élvezetesebb az ünnepi desszertnél?

Fotó: Shutterstock

Ahány ház és ahány ország, annyi szokás az ünnepi menüt illetően, nincs ez másképp a desszertek esetében sem. Nincs is szebb, mint karácsony első napján későn ébredni és a szentestéről megmaradt édességgel indítani a napot. 4 olyan desszertet hoztunk, amelyek a világ különböző tájain ünnepekkor az asztalra kerülnek.

Buñuelos, Mexikó

Fotó: Shutterstock

Ezek a könnyű, ropogós, édes korongok Mexikó kedvelt ünnepi finomságai. A buñuelosok cukorral megszórt vagy nádcukorból készült piloncillo szirupba áztatott sült tésztából készülnek. A pontos recept és a forma államonként változik, míg valahol ragaszkodnak az eredeti recepthez, máshol különféle ízesített verziókat készítenek például sütőtökkel, édesburgonyával vagy mandulával. Más latin-amerikai országokban, például Kolumbiában a buñuelos korong helyett gömb alakú és sajttal töltik meg. Ünnepek idején Mexikó-szerte utcai bódékban árulják ezt a finomságot.

Kahk, Egyiptom

Fotó: Shutterstock

Egyiptomban a kahk készítésének hagyománya szinte a fáraókkal egyidős, mi sem bizonyítja jobban, minthogy fáraókori templomok falain, például Théba és Memphisz romjainál is találtak olyan rajzokat, amelyeken a nők kahkot készítenek. A kenyérszerű süteményeket különféle töltelékkel – datolyával, pisztáciával, dióval – vagy fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, néha édesköménymaggal, ánizsmaggal és mahlabbal (őrölt meggymag) fűszerezve készítik. A kopt keresztényeknél hagyomány, hogy ezt a süteményt viszik ajándékba a karácsonyi családlátogatásra.

Rózsás sütik, India

Fotó: Shutterstock

A rózsás sütik karácsony idején különösen népszerűek az indiai Goa államban, ami valószínűleg abból is adódik, hogy ez a régió közel 500 évig portugál uralom alatt állt és tőlük származik ez a desszert. A portugál és goai nyelven rose de coque néven ismert sütemény valójában nem is sütemény, hanem kardamommal és vaníliával átitatott sült tészta. A rózsaformát egy öntöttvas formával érik el, amely leginkább egy kézzel rajzolt virágra emlékeztet. Sütés után a kész süteményeket porcukorba forgatják.

Malva puding, Dél-Afrika

Fotó: Shutterstock

A malva puding egy gazdag, édes sütemény, amely leginkább Fokvárosban népszerű. Bár nem kizárólag karácsonykor fogyasztják, általában különleges alkalmakra tartogatják. A hagyományos desszertet sárgabaracklekvárral és egy kis maláta- vagy balzsamecettel készítik, bizonyos változataiba pedig gyömbér, brandy vagy Amarula likőr is kerül. Miután maga a sütemény megsült, krémes mártással nyakon öntik, amely átitatja a tésztát, így a végeredmény finom, ragacsos puding lesz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET