Pizza numită după o regină și paste dulci ca mierea? 7 fapte interesante despre gastronomia italiană, care te vor surprinde Pizza numită după o regină și paste dulci ca mierea? 7 fapte interesante despre gastronomia italiană, care te vor surprinde
Foto: Shutterstock

2025-02-03

  • Drive
  • Gastronomie
  • Pizza numită după o regină și paste dulci ca mierea? 7 fapte interesante despre gastronomia italiană, care te vor surprinde

Pizza numită după o regină și paste dulci ca mierea? 7 fapte interesante despre gastronomia italiană, care te vor surprinde

Cu greu există o artă culinară mai populară în lume decât gastronomia italiană, dar, în ciuda notorietății sale, aceasta are propriile mistere. În spatele celebrelor mâncăruri din țara pizzei și a pastelor se află secole de istorie, obiceiuri surprinzătoare și secrete culinare interesante, care au modelat bucătăria italiană, așa cum o știm.

LEGILE STRICTE AU DUS LA RĂSPÂNDIREA BUCĂTĂRIERI ITALIENE ÎN STRĂINĂTATE

Italia a luat naștere oficial la 17 martie 1861, odată cu crearea Regatului Italiei, iar acest lucru a adus schimbări uriașe pentru populația diferitelor state care, anterior, au făcut parte din ea. După cum scrie Rustic Pathways, după unificare, bărbații italieni au fost loviți de o multitudine de taxe noi și de conscripția obligatorie, mulți dintre ei emigrând astfel în țări din întreaga lume. Dar odată cu ei, bucătăria italiană s-a răspândit în aproape toate colțurile lumii și a devenit populară în scurt timp.

Image
Foto: Shutterstock

INGREDIENTUL NUMĂRUL UNU: ULEIUL DE MĂSLINE

Italienii folosesc o mare varietate de grăsimi în mâncărurile lor, dar uleiul de măsline este de departe cel mai popular și tradițional, folosit pentru prăjire, tocane și sosuri. În Italia, uleiul de măsline este cel mai important ingredient culinar, iar versiunile extravirgine de înaltă calitate pot avea prețuri ridicate.

LA ORIGINE, PASTELE ITALIENE ERAU DULCI

Pastele erau deja preparate în Italia în zorii erei romane, în secolul al IV-lea î.Hr., dar nu semănau deloc cu pastele pe care le cunoaștem astăzi. Conform mărturiilor care au supraviețuit până azi, primele paste italiene erau un fel de mâncare dulce, servit cu miere și zahăr. Mult mai târziu, sub influența arabă, s-au răspândit pastele uscate, iar sosul de roșii a devenit popular abia în jurul secolelor XVII și XVIII.

ITALIA A AVUT PRIMA CARTE DE BUCATE

Italia este locul de naștere al primei cărți de bucate. În 1474, Bartolomeo Sacchi (latină: Bartholomaeus Platina) a compilat prima carte cu rețete, De honesta voluptate et valetudine (Despre plăceri cinstite și sănătate). Sacchi a fost unul dintre autorii polivalenți ai Renașterii italiene, mai întâi catolic, apoi istoric, scriitor și gastronom.

Image
Foto: Shutterstock

PIZZA MARGHERITA ESTE NUMITĂ DUPĂ REGINA ITALIEI

Mâncărurile italiene sunt o reflectare perfectă a culturii italiene, iar acest lucru este valabil mai ales pentru pizza, mâncarea națională. Deși preparatul exista în Napoli încă din secolul al XVIII-lea, faimoasa Pizza Margherita a luat naștere abia în 1889. Sortimentul de pizza a fost numit după soția regelui Umberto I al Italiei, Margareta de Savoia, iar ingredientele sale – busuioc verde, mozzarella albă și sos de roșii roșu – sunt culorile drapelului italian.

ELEMENTELE DE BAZĂ ALE MICULUI DEJUN TRADIȚIONAL ITALIAN: CAFEA CU LAPTE, PÂINE ȘI PRODUSE DE PATISERIE

Cultura italiană a cafelei este cea mai bogată din lume, după cum o demonstrează faptul că Italia este lider mondial în ceea ce privește consumul acestei băuturi stimulante, cu aproximativ 14 miliarde de espresso consumate în fiecare an. Spre deosebire de alte culturi însă, acestea nu se beau niciodată dimineața, italienii aderând la regula nescrisă de a bea doar cappuccino și cappuccino cu pâine și produse de patiserie până la ora 11.  

APERITIVO ȘI PASSEGGIATA – ESENȚA STILULUI DE VIAȚĂ ITALIAN

Aperitivo, care înseamnă consumul de alcool între prânz și cină, este ca o gură de oxigen pentru italieni. Acesta creează atmosfera pentru următoarea masă și animă conversațiile cu prietenii. Dar nu este vorba despre a te îmbăta, ci doar despre a te simți bine. Un rol similar este jucat de passeggiata, care este o plimbare mai lungă sau mai scurtă după masă. Aceasta nu numai că ajută la arderea caloriilor, dar este și momentul în care au loc cele mai interesante conversații în grupurile de prieteni.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!